Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
EUROPEADE ZWEMBAD & WELLNESS
EUROPEADE ZWEMBAD & WELLNESS

Onderhoud van het zwembad

Ieder kind droomt er van. En veel volwassenen misschien stiekem ook wel. Een eigen zwembad in de tuin! Maar naast al het plezier dat je er in kan beleven, heeft een zwembad natuurlijk ook onderhoud nodig. Hoe gaat dat in z’n werk?

 

Onderhoud

Niet alleen zorgt het goed onderhouden en schoonmaken er voor dat je zwembad er fris en schoon uit blijft zien, het heeft ook grote invloed op de levensduur. Tel hierbij op dat een goed onderhouden zwembad de waarde van je woning verhoogd, terwijl een slecht onderhouden zwembad juist als een grote kostenpost wordt gezien en je hebt genoeg redenen om je zwembad netjes te behandelen. Een zwembad dat niet goed onderhouden is zal sneller kapot gaan. Dit kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen zoals het vervangen van filters, vervriezen van de tegels en vele andere problemen.

 

Mogelijkheden

Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om je zwembad netjes te houden. Het begint natuurlijk allemaal met het water. Vies water vervuild het zwembad en is slecht voor de hygiëne. Chloortabletten zorgen er voor dat je water schoon blijft. Wat ook belangrijk is is de pH-waarde, oftewel zuurgraad, van het water. Een te hoge waarde irriteert huid en ogen en een te lage waarde kan voor schade aan rubbers en metaal zorgen. Om de zuurtegraad neutraal te houden, rond de 7, zijn speciale producten verkrijgbaar. Eerst wordt de pH-waarde getest met een simpele en goedkope test. Daarna is het een kwestie van de pH-waarde verhogen of verlagen, zodat je de juiste waarde krijgt. Om bovenstaande handelingen makkelijker te maken zijn er allerlei handige dingen op te markt. Van een dispenser die zorgt dat het chloorniveau continue optimaal is tot aan een zwembadrobot die je hele zwembad schoon maakt zonder dat je er naar om hoeft te kijken.

 

Groot onderhoud

Als je zwembad een pomp heeft, kijk die dan elke week na. Vooral tijdens warme dagen is de aangroei van algen erg groot, hierdoor kan je pomp verstopt raken. Mochten er andere onderdelen van je zwembad kapot gaan, zoals een afvoer of tegeltje, repareer deze dan. Afgebroken of gescheurde tegels kunnen erg scherp zijn en verwondingen opleveren. Er zijn materialen op de markt waarmee je, tijdelijke, reparaties uit kunt voeren zonder dat je het bad leeg hoeft te laten lopen. Na het zwemseizoen kan je dan op je gemak het hele zwembad controleren. Kleine beschadigingen repareren, eventueel schilderen en groot onderhoud aan de bewegende delen, zoals filter en verwarming, plegen. Of je dit laatste zelf doet of laat doen is natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeur.

 

Waterontharder

Ook met een waterontharder kan je de levensduur van je zwembad aanzienlijk verlengen. Door gebruik te maken van zacht water zal je waterpomp veel minder snel vastlopen met kalk. Een waterontharder maakt het harde water namelijk zacht zodat er geen kalk meer aanwezig is. Voor zwembaden bestaan ook speciale waterontharders. Een voorbeeld van een installatie met een waterontharder zie je onderstaand.

 

onderhoud zwembad

 

Nog enkele tips bij het reinigen van zwembaden

Plaats een voetenbadje bij het zwembad, dit voorkomt dat er veel zand en vuil in je water komt.
Scherm je zwembad af als je hem niet gebruikt. Wat niet vies wordt hoef je ook niet schoon te maken.
Zorg voor een schepnet om insecten en eventuele bladeren te verwijderen. Hoe meer aandacht je besteed aan een correct van het zwembad, hoe minder onderhoud er zal nodig zijn aan je wellness en zwembad.