Onze nieuwe waterontharder
Onze nieuwe waterontharder werd in mei 2013 geplaatst in de cafetaria. Deze werd geplaatst door de firma van waterontharder-expert.be. Informatie over de werking van deze toestellen en wat het voordeel nu is voor u als klant ontdekt u op deze pagina.
Waterontharder: werking en voordelen
Het water dat uit onze kranen komt bevat relatief veel kalk. Dit komt doordat regenwater zich in de grond bindt met calcium en magnesium. Dit water wordt vervolgens door het drinkwaterbedrijf weer uit de grond gepompt. De hoeveelheid kalk die in water aanwezig is, wordt de waterhardheid genoemd. De waterhardheid in Nederland verschilt per woonplaats, doordat het water uit verschillende bronnen komt.
De kalk is in ons water heeft alleen nadelen. Ons lichaam heeft weliswaar kalk nodig voor de opbouw van onze botten, maar dat is kalk van een andere samenstelling. Het kalk in ons drinkwater heeft geen enkel nut. Het is daarom een goed idee om de kalk uit je water te halen door middel van een waterontharder. ( bron: waterontharder-expert.be )
Hoe werkt een waterontharder?
Een waterontharder werkt doormiddel van een filter van hars. Het hars bestaat uit miljoenen kleine harsbolletjes en onttrekt het kalk uit het water. De magnesium en calciumionen worden uitgewisseld voor natriumionen. Dit proces wordt ionenwisseling genoemd. Alle kalk blijft achter in de harsfilter.
Op den duur raakt deze filter verzadigd waardoor het onthardingsvermogen achteruit gaat. De waterontharder maakt de harsfilter dan automatisch schoon met een zoutwaterbad. Alle kalk spoelt dan samen met het zout weg. Voor het zoutwaterbad is speciaal regeneratie zout nodig, regulier zout is niet geschikt. Dit zout dient ongeveer één keer per kwartaal bij gevuld te worden. Bij zwembaden gebeurt dit uiteraard vaker.
Om deze processen te regelen heeft een waterontharder elektriciteit nodig. Het kalkvrij maken van het water doormiddel van de filter gebeurt echter puur op de druk van de waterleiding, hier is geen pomp voor nodig. Hierdoor zijn waterontharders erg energiezuinig.
Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Een waterontharder levert je vele voordelen op. Door een waterontharder aan te schaffen bespaar je op veel verschillende manieren en geniet je van extra comfort en dit niet aleen voor toepassing in je zwembad. Enkele belangrijke voordelen van een water ontharder zijn:
• Minder schoonmaakwerk
Met een kalkontharder heb je geen last meer van kalkaanslag op je kranen en sanitair. Hierdoor hoef je minder te poetsen en heb je bovendien geen dure en milieubelastende antikalk schoonmaakmiddelen nodig.
• Beter drinkwater
Een waterontharder zorgt ervoor dat je water lekkerder smaakt en bovendien ook nog eens gezonder is.
• Besparing op je energierekening
Kalkaanslag op verwarmingselementen zorgt voor rendementsverlies. Dit komt doordat kalk een isolerende werking heeft. Minder kalkaanslag betekent dus een lagere energierekening.
• Beter voor je huid
Kalk droogt je huid uit en kan huidirritatie veroorzaken. Kalkvrij water helpt je om een gezonde en zachte huid te krijgen en behouden.
• Textiel gaat langer mee
Onthard water zorgt ervoor de je kleding, lakens, handdoeken en ander textiel langer mee gaan en mooi blijven.
• Glazende vaat
Het gebruik van een waterontharder zorgt ervoor dat je servies, glaswerk en bestek mooi glanst doordat het vrij blijft van kalkaanslag. Je hebt hiervoor geen glansspoelmiddel meer nodig.
• Minder wasmiddel
Je hebt tot 50% minder wasmiddel nodig bij het wassen omdat zeepmiddelen beter werken in zacht water.
• Besparing door een langere levensduur van je apparaten
Kalkaanslag in je apparaten verkort de levensduur. Met een waterontharder gaan apparaten zoals je wasmachine, combiketel en koffiezetapparaat langer mee. Ook bespaart een waterontharder je dure reparaties.
Zoals je ziet zijn er heel wat voordelen verbonden aan een waterontharder. Ontdek ze nu zelf in onze cafetetaria en geniet van een lekker glaasje water! Een plons in het heerlijke water van het zwembad is natuurlijk ook perfect mogelijk.